map left
1095 Budapest, Gubacsi út 47.
Tel.: +36-1/219-5314
        +36-1/313-7056
Mobil: +36-20/230-71-24
Mobil: +36-20/955-10-11
4400 Nyíregyháza, Jég u. 2
Tel.: +36-42/401-912
Mobil: +36-20/230-69-92
 
Nyitva tartás:
Hétfő-Csütörtök: 8-17 óráig
Péntek: 8-14 óráig
 
 
 icon pipa Több ezer elégedett vásárló!
 icon pipa Barátságos kiszolgálás!
 icon pipa Óriási raktárkészlet!
 icon pipa Utánvét vásárlási lehetőség!
 icon pipa Gyors szállítás a GLS-sel!
 icon pipa Visszadási garancia!

Vintage

A "vintige" (ejtsd: vintidzs vagy vintázs) szó szerint fordítva szüretet, évjáratot vagy bortermelést jelent, eredetileg ugyanis a borászatban használták a kifejezést, ami a bor és kitűnő minőségére és régiességére utalt.
Idővel a szó átkerült a divat és a lakberendezés szaknyelvébe is, ugyanezekkel a jelenésekkel társulva.

 

 Az 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusok mindegyikét vintage-nek nevezhetjük, nem összekeverendő a retró stílussal, mely körülbelül az 1975-1990-es évek öltözékeit jelenti.
A vintage időszak ennél régebbi, sokkal nemesebb, ritkább, éppen ezért értékesebb ruhadarabok gyűítőneve, de ez a jelentés mára kissé megváltozott, kitágult.

Főbb színei a púder- és a cukorkaszínek, valamint a fekete és a fehér. Kedvelt anyagai a csipke, selyem, bársony, damaszt, szatén és a tüll.

A második világháború után megjelennek a műanyagok, vagyis a szintetikus szálak, először a nejlon harisnya kerül be a divatba, majd az 1960-as évektől megkeződik a műanyagaok használata az öltözködésben is.

Egyszerre újszerű, nosztalgikus, játékos, vidám, izgalmas, nőies és merész, ami jellemző lehet a haj viselet alapján is, főleg a mennyasszonyok körében van nagy tere, hiszen nem csak a hajuk, a ruhájuk, de az egész esküvő stílusát is meghatározhatják vele.

A textilek mintási eltérőek lehetnek, mivel az évek során rengeteg művészeti írányzat váltotta egymást így az anyaghasználat elég változatos.

A romantikus vintage a természetes anyagokat részesíti előnyben, míg a modernebb változata már kombinája a régit a kortárs elemekkel.

 

Mivel ez az írányzat konkrét áletstílissá alakult át, így magában foglalja az élettér kialakítását is.

 

A stílus jellemzői a régi, akár funkcióját vesztett bútororok és használati tárgyak újra felhasználása, mível nem cél a a rendeltetés szerű használat, sőt elvárás is a kreatív megoldások alkalmazása.

 

A jelenség növekvő népszerűségét, hogí a vinage hatás elérése érdekében már az sem ritka, amikor egyébként viszonylag új bútordaraboknak vagy kiegészítőknek adnak régie hatást, például átfestéssel és visszakoptatással vagy régi hatású textiliákkal. Ez a shabby chic ("sikkesen kopott") romanrikus, múltidéző stílusra jellemző, nem véletlenűl van szoros rokoságban és összefüggésben a vintage stílussal.

A legszebb talán mégis az mindenben, amikor egy bútordarab, nem csak felújítást kap, de át is lényegül, az ús eséllyel szerepet is kap.A vintage sajátossaága ugyanis, hogy a régi tárgyak nem feltétlenűl eredeti funkciójukban használják egy kis felfrissítést követően. Így lesz egy kiselejtezett tv-állványból babaház, régi képkeretből ékszertartó vagy bőröndből éjeliszekrény.

 

Ez a stílus a mennyasszonyi ruhákban is megjelenik és magában az egész esküvőben is és átjárja az egész esemény hangulatát.